01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6331 sayılı iş kanununa göre işveren; mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak şekilde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için çalışan sayısına göre ve tehlike sınıfına göre iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurmakla yükümlüdür.
İş güvenliği uzmanı hizmeti kapsamında aşağıdaki maddeler sağlanır.
İş güvenliği uzmanı, İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılır. Risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunur ve takibini yapar.
İş güvenliği uzmanı çalışma ortamının gözetimini yapar. İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği
mevzuatı gereği yapılması
gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlar. Uygulamaları kontrol eder.
İş güvenliği uzmanı iş yerinde kaza, yangın veya patlamaların
önlenmesi için yapılan çalışmalara katılır.Bu konuda işverene önerilerde bulunarak, uygulamaları takip eder. Doğal afet, kaza,
yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarını hazırlar.
Çalışmalara katılarak bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını sağlar.
acil durum planlarını doğrultusunda hareket edilmesini izler ve kontrol
eder.
İşyeri hekimlerinin görev yaptıkları işyerlerinde iş güvenliğinin ve sağlığının ideal şekilde sağlanması adına kritik görevleri bulunur. İşyeri hekimleri kendi görevlerini icra ederken hem işverenlerle hem çalışanlarla hem de OSGB firmalarının görevlendirdiği isg uzmanları ile koordineli çalışırlar. İşyeri hekimliği yönetmeliği kapsamında işyeri hekimlerinin başlıca görevleri şu şekilde sıralanabilir:
İşyeri hekimleri çalışma ortamında güvenlik için risk teşkil eden unsurlar tespit ettiği takdirde işvereni bilgilendirmekle yükümlüdür. Bilgilendirme yapılmasına rağmen işveren önerilere uymazsa iş hekimi durumu Bakanlığa rapor edebilir.
İşyeri hekimi çalışma ortamında hayati risk teşkil eden durumları tespit ederse acil müdahale yapılana kadar işveren vekilinin onayını alarak işi geçici olarak durdurabilir.
İşyeri hekimi görev tanımına giren tüm kontrolleri gerçekleştirebilir ve gerekli görmesi halinde çalışanlarla görüşme düzenleyebilir.
İşyeri hekimlerinin işyerlerinde çalışma süreleri, işyerlerinin tehlike sınıfları doğrultusunda değişiklik gösterebilir.
Adres: Meclis mahallesi atatürk caddesi no:109/6
Sancaktepe / İstanbul
(0530) 821 93 73
istanbulvizyonosgb@gmail.com
Pazartesi-Cuma: (09:00-18:00)
Cumartesi: (09:00-13:00)